Шефът на „Булгартрансгаз“ отрече коронавирусът да е тръгнал от работещ на „Балкански поток“

Снимка: Нова тв
Не е необходимо пристигналите италианци да бъдат под карантина, смята Владимир Малинов

Шефът на „Булгартрансгаз“ отрече коронавирусът да е тръгнал от работещ на „Балкански поток“
432 | 9 март 2020 | 16:27

„Няма служители или работници на „Аркад“ и „Булгартрансгаз“, които работят по трасето на газопровода, със симптоми на коронавирус към този момент“, обяви той

„Няма служители или работници на „Аркад“ и „Булгартрансгаз“, които работят по трасето на „Балкански поток“, със симптоми на коронавирус към този момент“. Това съобщи Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, цитиран от Нова тв.

В момента се работи на територията на пет области – Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. В област Плевен се работи в пет общини – Пордим, Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия, Плевен и Кнежа. На строителните площадки по „Балкански поток“ и в офисите на изпълнителя „Аркад“ работят около 550 души. Гражданите на Италия са 75 души, на Гърция – 52, има по един испанец и португалец, трима румънци, българските граждани и гражданите на трети страни са 293-ма.

От намиращите се у нас 75 граждани на Италия, работещи за „Аркад“, в рамките на последните две седмици в България са пристигнали 25 човека, най-голямата част – 20 човека от тях, са пристигнали на 6 и 8 март. В отговор на репортерски въпрос Малинов посочи, че италианците, пристигнали в последните дни, са на строителната площадка. Той отбеляза, че доколкото е запознат, не е необходимо тези хора да бъдат поставяни под карантина.

„За всички останали граждани на Италия карантинният период, който е препоръчан от Министерството на здравеопазването, е изтекъл и не са регистрирани никакви симптоми, даващи съмнения за наличието на коронавирус. Всички граждани на Италия са преминали през медицинския скрининг на Летище София, попълнили са съответните въпросници за произход, снети са всички данни за проследяването им. При нито един от тези граждани няма наличието на симптоми за инфекциозни или други заразни заболявания“, каза Малинов.

Той отбеляза още, че на строителните площадки ежедневно се извършва медицински преглед за първични симптоми на коронавирус на всички служители. Инструктажът е – при наличието на най-малките симптоми да се информират ръководствата на „Аркад“ и на „Булгартрансгаз“, РЗИ-Плевен и оперативният щаб в Плевен. Всички служители и работници са запознати и със заповедта на министъра на здравеопазването за мерките за предпазване.

„С оглед на националната значимост на проекта считам, че всякакви спекулации по отношение на първичния източник на заразата в момента трябва да се преустановят“, каза още Малинов.

Start typing and press Enter to search

позвъни